Vakantiewoning als investering wordt schaars

Investeren in recreatief vastgoed een solide belegging

Het aantal vakantiewoningen om in te investeren neemt in hoog tempo af. De verwachting is zelfs dat wij begin 2018 geen enkele woning meer kunnen aanbieden als investering.

Nieuwsbericht

Vakantiewoning als investering wordt schaars

Het aantal vakantiewoningen om in te investeren neemt in hoog tempo af. De verwachting is zelfs dat wij begin 2018 geen enkele woning meer kunnen aanbieden als investering. Alleen al in het afgelopen boekjaar verkocht Center Parcs Vastgoed in Nederland, België en Duitsland voor ruim €300 miljoen aan vakantiewoningen, 30% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de toestroom van particuliere investeerders door de lage spaarrente en de beperkte groei van het aantal beschikbare vakantiewoningen.

Nu de spaarrente al langere tijd extreem laag is, zoeken veel particulieren steeds vaker naar andere investeringsmogelijkheden. De verkoop aan particulieren trekt dan ook sterk aan. Het rendement op vakantiewoningen, die na verkoop voor 15 jaar worden terug gehuurd en beheerd door Center Parcs, ligt veel hoger dan de huidige spaarrente. Bovendien is de investering zorgenvrij, omdat Center Parcs ook het volledige beheer op zich neemt. Ook speelt het toegenomen vertrouwen in de vastgoedmarkt een belangrijke rol bij de grotere vraag naar vakantiewoningen als investering. Niet alleen uit het binnenland stijgt de vraag, maar ook van buitenlandse particuliere investeerders kopen steeds vaker Nederlandse vakantiewoningen. Daar komt nog bij dat het binnenkort ook voor Chinese particuliere investeerders mogelijk wordt om recreatief onroerend goed in Nederland, België en Duitsland via Center Parcs te kopen. Hierdoor zal de druk op de markt verder toenemen.

Vakantiewoningen in Nederland uitverkocht
Tegelijkertijd komen er maar mondjesmaat nieuwe vakantiewoningen op de markt. Het overgrote deel van de vakantiewoningen van Center Parcs is in handen van institutionele vastgoedbeleggers. Zij houden de woningen vaak langjarig in hun beleggingsportefeuille vanwege het aantrekkelijke rendement. Dit in combinatie met de gestegen vraag zorgt ervoor dat het aantal vakantiewoningen als investeringsmogelijkheid schaars wordt. In Nederland heeft Center Parcs momenteel helemaal geen vakantiewoningen meer in de verkoop, waardoor particuliere investeerders uitwijken naar België en Duitsland waar het bedrijf ook vakantiewoningen als investering aanbiedt. Center Parcs Vastgoed voert momenteel gesprekken met institutionele beleggers die eigenaar zijn van diverse Center Parcs parken om ervoor te zorgen dat in de nabije toekomst nieuwe vakantiewoningen als beleggingsobject aangeboden kunnen worden.

“Institutionele beleggers doen in deze tijden amper vastgoed van de hand, terwijl onder particulieren de vraag naar vakantiewoningen als investeringen sterk stijgt. Er is weinig nieuwbouw, waardoor de markt op een gegeven moment opdroogt. De woningen die wij nu in verkoop hebben zullen met dit tempo begin 2018 verkocht zijn,” aldus Enrico de Koster, CEO Real Estate Belgium, Netherlands, Germany van Pierre & Vacances-Center Parcs Group.

Nieuwe standaard
De verkoop van vakantiewoningen stelt Center Parcs in staat om haar parken continu te vernieuwen en een nieuwe standaard voor bungalowvakanties neer te zetten. Binnen vijf jaar worden alle 7.000 vakantiehuizen van Center Parcs geheel vernieuwd. Hiermee is een bedrag van ruim €400 miljoen mee gemoeid.

Bekijk ons huidige aanbod en zet de eerste stap naar een goede investering!

Alle projecten